Welcome to Aishah Radhiah Beauty & SPA


Pusat Kecantikan Aishah Radhiah Beauty & Spa mula beroperasi pada 1 February 2013. Spa ini hanya untuk Muslimah.Kami menawarkan pelbagai rawatan yang di inspirasikan dari rawatan tradisional Melayu dan Indonesia.

SPA asal dari perkataan Solus Per Aqua, bermaksud terapi air (balneotherapy) mengikut peredaran zaman, spa berkembang menjadi sebuah pusat kecantikan, merawat tubuh, kesihatan luar dan dalam serta memberi kesegaran. Spa sendiri merupakan satu rangkaian perawatan yang terdiri dari urutan seluruh badan, lulur/body scrub, masker pemutihan, aromatherapy, mandi susu dan lain-lain.

Manfaat spa antara lain menghaluskan, menganjalkan, memutihkan dan memberi nutrisi pada kulit, mengendurkan ketegangan otot, detoksifikasi tubuh untuk meningkatkan sistem imunisasi tubuh badan.

Dengan spa juga kita dapat menurunkan tekanan darah tinggi dan hipertensi, mengurangi insomnia, stress dan keletihan, mengembalikan keseimbangan tubuh, percaya diri dan kreatif serta melambatkan proses penuaan.

Monday, June 15, 2015

Tips banyakkan susu ibu

Asslamualaikum..

    Hello sayangs... Ramai yang Mokcik dengar mengadu susu tak banyak la... Tak cukup la... Kesian betul Mokcik dengarnya. Mokcik ada beberapa tips a.k.a petua yang maybe boleh diamalkan. Kita ni jangan berhenti ikhtiar, selebihnya biar Dia tentukan. Tak gitu? Ok, ini tipsnya 


1.  Minum air dengan kuantiti yang banyak 

           Banyak suara-suara yang cakap 

               "Timahhh.... Kau jangan minum air banyan-banyak waktu pantang. Kembang urat kau sok"


          Betul tu. Jangan minum air yang banyak SEKALIGUS. Sebaliknya minus secawan air secara kerap. Mungkin setengah jam sekali. Kalau tak minum air, mana nak datang susu nya.


2.    Tuam breast

       Terutama bagi yang sedang berpantang anak pertama atau yang dah lama tak menyusukan anak. Susu mungkin ada, tetapi tak dapat keluar. Akibatnya bengkak susu which is boleh membawa kepada demam ketika pantang. Cara terbaik untuk masalah ini adalah tuam breast anda. Seelok-eloknya gunakan batu sungai. Kalau tak ada sangat, lipat towel goodmorning tu kasi tebal sikit, lepas tu tutup jug atau cawan yang diisi air panas. Biar stim tu panaskan towel tu. Then tekapkan towel tu pada bahagian atas breast dan bawah ketiak. Cuba tekan-tekan sekeliling breast. Kalau Ada bahagian yang keras atau macam padu je, tuam atau tungku bahagian tu juga. Bahagian tu susu terkumpul.



                    Tempat-tempat mengumpul susu tu akan mengeras disebabkan mungkin tersumbat salurannya. Jadi, bertuam atau bertungku membantu memecahkan susu yang dah membeku tu.


3.   Urut breast

    Urut breast secara mencengkam kearah nipple. Ini untuk meransang saraf dan mengaktifkan kalenjar susu anda.


4.   Buah mata kucing kering.

    Buah mata kucing kering ni sangat bagus untuk kesihatan ibu berpantang dan perbanyakkan susu ibu. Korang boleh beli dekat kedai gingseng cina atau kedai sensei. Sepeket dalam RM5 je. Balik, basuh dan rebus buah tu. Rupa buah tu macam buah laici kang tu bila kena rebus. Airnya pun warna coklat-coklat. Minum air tu dan makan buah tu sekerap mungkin.




Ni rupa nya sebelum direbus


5.    Kerap memerah susu dan direct breastfeed


       Ini paling penting. Kalau tak buat ni, buat la berapa banyak perkara pun, takkan membantu juga. Pump susu sekerap 2 jam sekali walaupun susu tak keluar. Susukan bayi anda sekerap mungkin. Ini bagi menghantar "signal" kepada tubuh kita bahawa "susu tak mencukupi, sila supply lagi". Buat sesuatu yang enjoy ketika memerah susu tu macam menonton tv kegemaran kita ke, baca magazine, dengar lagu, berborak-borak, dan sebagainya. Nanti sedar-sedar je susu dah penuh 1 botol, insyaAllah.


   So, ini 5 tips yang boleh diamalkan. Jangan lupa berdoa kepadaNya. Dia lah sebaik-baik pemberi. Selamat beramal:)


Ikhlas,

Aishah Radhiah Beauty & Spa
Bangi. Shah Alam. Ampang. Kota Damansara. Seremban.
www.aishahradhiahspa.com
012 9422798



No comments:

Post a Comment